Mi köze a koronavírusnak az öngyilkossághoz?

A koronavírusos betegek öngyilkossági kísérletekkel próbálkoznak Ukrajnában. Az orvos elmagyarázta miért jön elő időről időre az öngyilkosság gondolata a COVID-19 fertőzötteknél.
Az utóbbi hetekben a kijevi és harkivi kórházakban a koronavírusos betegek öngyilkosságot követnek el. Ennek hátterében a vírus is állhat az egészséges emberek esetében.

Kijevben két koronavírusos beteg ugrott ki az ablakon, adta hírül az UNIAN hírügynökség.

Az infektológiai osztályon egy hatvanéves nő választotta az öngyilkosságot. Másnap a városi kórházban egy 68 éves férfi vetett véget az életének.

A COVID-19 és az öngyilkosság közötti kapcsolatról a harkivi egészségügyi akadémia aneszteziológiai és intenzív terápia kar dékánhelyettese, Volodimir Korszunov beszélt.

„A koronavírus az összes szervet károsítja.

Elsősorban az érfal belső részét támadja. Ezt hívják endotheliumnak. (Az ér legbelső, a testfolyadékkal közvetlenül érintkező részét alkotó egyrétegű laphám). Mindenhol vannak erek: a fejben, az agyban, a tüdőben, a szívben, a vesében. Maga a vírus nem befolyásolja őket. Azonban immunrendszer-reakciót vált ki olyan betegeknél, akiknél a szervezet lokalizálhatja a vírust az orrgaratban (nasopharynx-ben)”- magyarázta a szakember.

A betegség súlyos lefolyása úgynevezett citokinvihart okoz a szervezetben (a gyulladásos fehérjék fokozott termelése). Ez bármely szerv működési zavarához vezethet.

„Az eszméletvesztéstől, az izgatottságtól, az agressziótól, a halálfélelemtől az öngyilkossági kísérletekig bármilyen zavar felléphet a betegnél.

Ezt nevezzük covid-encephalopathiának (encephalopathia – az agy bármilyen rendellenessége.) – tette hozzá Korszunov.

A professzor elmondta, azokban a kórházakban is, ahol ő dolgozik, a covidos pácienseknél időszakosan megjelenik az öngyilkossági hajlam.

„Ez történik az egész világon. Senki sem tudja, hogyan birkózzunk meg ezzel. Fokozott felügyelet kell a fertőzötteknél, ami a mi országunkban lehetetlen” – magyarázta az orvos. Szerinte az ilyen betegek mellé pszichiátereket kell rendelni és fokozni kell a nyugtatók adagolását.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó