Választások: ön milyen részvételre számít?

Vasárnap helyhatósági választásokat tartanak Ukrajnában. Mint minden eddigi választás, ez is kiemelkedő fontossággal bír magyar közösségünk szempontjából. Ahogy az elmúlt hetekben, az előző heti KISZó-kérdésünk is a választásokhoz kapcsolódott, alternatív reakciógombos szavazásunkon azt kérdeztük, milyen részvételre számít.

KISZó-kérdés:

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. október 13., kedd

Rendhagyó módon három lehetőség közül választhattak a szavazók. Ami a voksolás eredményét illeti, a nem reprezentatív felmérés szerint a válaszadók mindössze 8 százaléka jósol magas részvételi arányt, 38 százalék közepes jelenléttel kalkulál, 54 százalék alacsony részvételre számít. Egy héttel korábban azt a kérdést tettük fel, hogy elmegy-e szavazni.

Akkor a válaszadók több mint fele (64 százaléka) vélte úgy, hogy biztosan elmegy szavazni, míg 36 százalék azt írta, távol marad az urnáktól.

Az általunk megkérdezett szakértő azt nyilatkozta a KISZó-nak, hogy Kárpátalján a választói aktivitás mindig alacsonyabb az országos átlagnál, ebből kiindulva kiugró adatokra most sem lehet számítani. A pártok esetében meghatározó lehet, hogy meglehetősen passzív szimpatizánsaikat mennyire tudják mozgósítani a kampány utolsó napjaiban.

Igen aktívak voltak a kommentelők, valaki azt írta, hogy nem látja értelmét a választásoknak, ugyanis az eredménytől függetlenül nem remél változásokat, sőt a mostaninál rosszabbra számít.

Hasonló véleményen volt egy másik Facebook-felhasználó is, aki szerint teljesen mindegy, hányan mennek el szavazni, a nagy pártok elcsalják a választások eredményét.

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán közzétett kérdésünk válaszadóinak véleményére is kíváncsiak voltunk. A megkérdezettek közül csak Varga József reagált megkeresésünkre, aki a korábbi évek tapasztalatai és a jelenlegi vírushelyzet miatt gondolja úgy, hogy közepes lesz a részvétel.

Szabó Sándor

Aktuális kérdésünkre itt szavazhatnak:

KISZó-kérdés:

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. október 20., kedd

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó