Magánvélemény: Kétes hatékonyság

Mit mondjak, ismét remekel az egészségügyi tárca. Teljes ellentmondás a lakosságnak szánt felhívások és a gyakorlat között. Ugyanis miközben a vízcsapból is az folyik, hogy drasztikusan nő a koronavírusos fertőzöttek száma, s semmi esetre se foglalkozzunk öngyógyítással, a sugárzott ukrán nyelvű média korlátozás nélkül ontja a különféle köhögés elleni és vírusellenes „nagyszerű” szerek reklámját. Hol van ilyenkor a médiafelügyelet? Az csak arra való, hogy betartassa az ukrán nyelvi kvótát?! Az ország lakosságának egészségvédelme, biztonsága ezek szerint nem annyira lényeges?

Ugyancsak a „felelősségteljes” megnyilvánulások közé sorolható a tárca hétfői bejelentése, miszerint Ukrajna harmincezer flakon Remdesivir készítményt vásárol a vírus okozta megbetegedés gyógyítására. Ezzel az a gond, hogy míg a járvány kezdetekor hatásosnak vélték a készítményt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddigi tapasztalatok alapján – 11 ezer páciens adatait megvizsgálva – néhány napja bejelentette, hogy mégsem hatékony a tüdőgyulladást okozó fertőzés ellen, nem csökkenti a halálozási arányt, és a lélegeztetőgépen lévők gyógyulási arányát sem javítja.

Be sincs regisztrálva Ukrajna területén, ennek ellenére az ország tisztifőorvosa diadalittasan bejelentette, hogy napokon belül megérkezik az országba, s segítségével csökkenthető a kórházi kezelés időtartama és a halálozás aránya.

Viktor Ljasko azt is sikerként könyvelte el, hogy a flakononkénti eredeti 96 dollárról 24 dollárra lealkudták a kérdéses hatékonyságú készítmény beszerzési árát, így 26,7 millió hrivnyát spóroltak, amiből más szereket vásárolhatnak.

Az már csak hab a tortán, amikor a bársonyszékben ülő illetékesek kijelentik, hogy a fertőzöttek kórházi kezelése ingyenes, fejenként húszezer hrivnyát utalnak át az intézményeknek. A betegségen átesett páciensek oldalakat tudnának megtölteni történeteikkel, mi mindent kellett saját pénztárcájukból fizetniük, amikor kórházba kényszerültek. S ha valakitől mégis pénzt kérnek a gyógyításért, hívja a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat forró drótos vonalát, ajánlja a tisztifőorvos. Jó vicc. Az elmúlt hetekben gyakorlatilag képtelenség segítséget kérni az erre a célra létrehozott vonalon, annyira le van terhelve.

Mindeközben az országban az elmúlt napokban minden reggel arról beszélnek, hogy ötezer feletti fertőzöttet azonosítottak, s a legújabb előrejelzések alapján, novemberben akár harmincezer is lehet a napi esetszám.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó