Felmérés: ez a választás tisztább volt a 2015-ösnél

A szavazókörzetek 89,7 százalékában a megfigyelők nem találtak olyan szabálysértéseket, melyek befolyásolták volna a választás eredményét – közölt a helyhatósági voksolás folyamatát végig kísérő OPORA civil szervezet.

A megfigyelők adatai szerint a szavazóhelyek 9,4 százalékában fordultak elő kisebb formai mulasztások. A választási törvénybe ütköző cselekményt a körzetek 0,8 százalékában dokumentáltak.

A választás menetét leggyakrabban az zavarták meg, hogy egyesek jogosulatlanul akartak szavazólaphoz jutni, illetve a bizottság tagjai a arra illetéktelen személynek próbáltak szavazólapot kiadni. Ilyen esetre a szavazókörzetek mintegy 10 százalékában akadt példa. Öt évvel ezelőtt ez szabálysértés a körzetek 17,7 százalékában fordult elő. A szavazóhelyek 0,29 százalékában a fentebbiek tömegesen fordultak elő.

Az OPORA aktivistái a körzetek 7,52 százalékában rögzítettek olyan esetet, amikor a szavazófülkén kívül voksoltak, 1,.6 százalékukban megkísérelték lefényképezni a szavazólapokat. Több helyen hamisított lapokat akartak az urnákba juttatni – tájékoztat a zn.ua az OPORA jelentésére hivatkozva.

Megjegyzendő, az EBESZ megfigyelői a helyhatósági választásokat nyugodtnak és átláthatónak minősítették.

 

Post Author: KISZó