Hitelszövetkezetek. Reszkírozunk?

Még törvény sem szabályozza ezt a tevékenységet.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 2020. július 1-től felügyeli az úgynevezett bankon kívüli pénzügyi tevékenységet. Az elmúlt három hónap alatt máris majdnem négyszáz, a hitelszövetkezetek munkájával kapcsolatos állampolgári megkeresést nyújtottak be.

Mit tehetünk azért, hogy minimálisra csökkentsük az átverés kockázatát?

  •  Nézzünk utána, rendelkezik-e a hitelszövetkezet megfelelő működési engedéllyel (licenc). Ezt megtehetjük a https://kis.bank.gov.ua/ honlapon.

Ezek a pénzintézetek kétféle módon juthatnak bevételhez. Az egyik, ha a pénzt adó személyt a szövetkezet részvényesévé fogadják, ezáltal az illető taggá válik. Így az ide vonatkozó rendelkezés kamat fejében adott kölcsönnek tekinti az adott összeget.

A másik lehetőség, amikor a szövetkezet betétként könyveli el a pénzt. Ez esetben erre a tevékenységre külön engedély szükséges.

  •  Vegyük tudomásul, hogy a hitelszövetkezetekben elhelyezett pénzre nem vonatkozik a betétbiztosítási állami jótállás. Tehát ha a pénzintézet csődbe megy, az állam semmilyen formában nem téríti meg a polgárok veszteségét.

A hitelszövetkezeteket szabályozó törvény még csak tervezeti stádiumban van, ezért a rájuk bízott pénz különös odafigyelést igényel.

  •  Amennyiben mégis ezt a módját választjuk „pénzkereseti” lehetőségnek, ám gond merül fel a befektetett összeg visszaszerzésénél, forduljunk bizalommal az Ukrán Nemzeti Bank illetékeseihez a 0 800 505 240-es telefonszámon vagy az [email protected] email-címen.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó