Kérdésessé vált az ungvári magyar jelenlét

A még vasárnap este közzétett exit poll eredményekkel ellentétben könnyen elképzelhető, hogy magyar érdekképviselet nélkül áll fel az Ungvári Városi Tanács új közgyűlése.

Az UzhVarosh Telegram-csatorna információi szerint 6 párt juthat be a képviselői testületbe, ám, sajnos, nem lesz köztük magyar. Az élen szoros csatában, egyaránt 12 százalék körüli eredménnyel a regnáló polgármestert támogató Batykivscsina és a Nép Szolgája áll, utánuk következik a Ridne Zakarpattya 8,2 százalékkal, az Ellenzéki Platform – Az életért 8,1 százalékkal, az Európai Szolidaritás 7,2 százalékkal, valamint a néhány városi képviselő által életre hívott A Te Városod Pártja nevű formáció 6,8 százalékkal. A polgármesteri székért zajló harcban Bohdan Andrijiv Viktor Scsadejjel csap össze a megismételt fordulóban.

Meg nem erősített információk szerint az eddig a városi tanácsban jelen lévő KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt listája alig kétszáz voks hiánya miatt szorulhat ki a testületből. Ungváron önálló listával indult a másik magyar párt, az UMDP is, de nagyon csekély támogatást szerzett, amennyiben együtt indulnak, minden bizonnyal nem lett volna kérdéses a mandátumszerzés.

Az Ungvári Járási Tanácsban ellenben a jövőben is lesz erős magyar érdekképviselet, a még nem hivatalos eredmények szerint a KMKSZ listájára közel 10 ezer voks érkezett, ami 10,3 százalékos eredményt jelenthet.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó