Kosárfonás és csuhévirág-készítés a tanodában

Az elmúlt hét folyamán újabb kézműves foglalkozást tartottak a Nagydobronyi Magyar Népművészeti Tanodában. Ezúttal a gyerekek kosárfonást tanulhattak és csuhéból készíthettek virágot.

A tanodában havonta legalább egy gyerekprogramot, kézműves foglalkozást bonyolítanak le, melyek legtöbbször ünnepekhez, jeles napokhoz, évszakokhoz kapcsolódnak. A karantén ideje alatt szigorúan betartják az előírásokat.

A múlt heti alkalmon Nagy Anikó irányításával csuhéból tanultak meg virágokat készíteni az érdeklődők. A foglalkozásvezető elmondta, hogy a csuhéból készült különböző használati tárgyaknak, kosaraknak, alátéteknek Nagydobronyban nem igazán van hagyománya. Ez inkább Viskre és környékére jellemző.

Sándor Diána a papírkosárfonás rejtelmeibe vezette be a gyerkőcöket. Kinek önállóan, kinek szülői segítséggel sikerült a feladat, valamennyien megalkották saját kosárkájukat.
A program a Hagyományok Háza Kárpátaljai Kirendeltségének partnerségével, a Pro Cultura Subcarpathica és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulhatott meg.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó