Veszélyes ,,tabu” betegségek │KISZó-háttér

A herpesz meddőséget, a szifilisz a magzat halálát okozhatja.

A nemi szerveket támadó fertőző, gyulladásos betegségek kiemelt figyelmet kapnak a világ egészségügyében, miután jelentős mértékben befolyásolják a szervezet reproduktív funkcióját, s ezáltal nagy hatással vannak a népszaporulatra. A statisztikai adatok tanúsága szerint évente 330 millió ember szenved szexuális úton terjedő betegségekben. De míg az emberek társaságban hosszan taglalják allergiájukat, asztmájukat, gyomorfekélyüket, nemi úton szerzett betegségeikről mélyen hallgatnak. A nemi betegségekről nem ildomos beszélni. Tabu. Ám attól, hogy nem beszélünk róluk, sajnos, nem jelenti azt, hogy nem is léteznek, sőt. A bőr- és nemibetegségeket kezelő szakorvosoknak évről-évre több a munkájuk.

Még nagyobb a veszély, ha esetleg egy várandós kismama fertőződik meg, a kórral ugyanis nagy eséllyel megfertőzheti születendő gyermekét is. A ,,hagyományos” nemi betegségeken kívül egyre több a nemi szerveket támadó herpesz. Igen kellemetlen kór, miután teljességgel nem lehet kigyógyítani: a gyógyszerek csupán a heveny tünetek megszüntetésére képesek, a vírus azonban a vérben szunnyad, s ugrásra készen arra vár, hogy

egy egyszerű fertőzés, vagy akár egy banális stressz hatására újra aktivizálódjon.

Országos szinten évi 20 ezer esetet regisztrálnak.

– Valójában jóval több a vírussal fertőzöttek száma. A statisztikai kimutatások szerint az európai lakosság 20 százaléka hordozza testében a kórokozót. Lustaságból vagy mert nem ismeri fel a betegséget, rendszeresen csupán 7 százalékuk kezelteti magát – véli Szerhij Puskarenko, a megyei nemi beteg gondozó főorvosa.

A várandós anyukáknál azonkívül, hogy másodlagos meddőséget okoz, a halva születések 20 százalékáért is felelőssé tehető.

Amennyiben viszont idejekorán felismerik és gyógyítani kezdik, teljes egészében elkerülhető a picik megbetegedése, a fertőzött partnere pedig 85 százalékos biztonsággal megússza a bajt.

A kismamák másik rettegett ellensége, a szifilisz. Sokan emlékeznek még rá, hogy a 90-es években ismét felütötte fejét ez a makacs nyavalya, méghozzá a korábbi évekhez képest százszoros agresszivitással.

– Mára sikerült ugyan felülkerekedni a betegségen, ám nem árt résen lennünk – véli a főorvos –, ugyanis egyre több a kór latens (rejtett) formája, melyet laboratóriumi vizsgálatok nélkül nagyon nehéz kimutatni. A vérbaj a méhlepény által a terhesség 18–20. hetében megfertőzheti a magzatot, s gyógyszeres kezelés hiányában akár a halálát is előidézheti.

Miután Ukrajnában egyelőre nem létezik egységes kezelési modell egyik betegségre sem, rendkívül fontos a szülész-nőgyógyászok és a bőrgyógyászok szoros együttműködése e téren. S nem árt, ha a leendő szülők észben tartják: a korszerű védekezési módok ellenére sem árt az óvatosság, amennyiben szeretnék elkerülni, hogy gyermekük ilyen veszélyes örökséggel jöjjön a világra.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó