Hogy váltható ki az ukrajnai karantén?

„Magyarországi beutazás esetén két, 48 óra eltéréssel készített negatív PCR-teszttel kiváltható a karantén. Érdekelne, Ukrajnában van-e erre mód, és mi ennek a menete?” – érdeklődött szerkesztőségünkben H. Júlia.

Kérdését Viktorija Bilak-Lukjancsuknak, a megyei közegészségügyi központ laboratóriuma vezetőjének tettük fel, aki elmondta, hogy akár ukrán, akár külföldi állampolgár lépi át a határt, belépéskor mindenképpen le kell töltenie a Gyija telefonos alkalmazást, amellyel a 14 napos kötelező házi karantén ideje alatt ellenőrizni tudják.

– Ha valaki el szeretné kerülni a kéthetes elszigetelést, az erre engedéllyel rendelkező laboratórium egyikében elvégez egy PCR tesztet, s jelzi, mi célból van rá szüksége. Amint megvan az eredmény, a laboratórium azt feltölti a Gyija adatbázisába. Ezek után a rendvédelmi szervek automatikusan törlik az illetőt a bázisból, nem ellenőrzik többé, ezáltal elkerülheti a karantént.

Magyar Tímea

Mint azt pénteken megírtuk, Magyarország vörös besorolásban marad, ami azt jelenti, hogy az onnan hazaérkezőknek 14 napos házi karanténba kell vonulniuk, vagy koronavírus-tesztet kell csináltatniuk, ami igazolja, hogy egészségesek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó