Beregszász: meggyőző magyar siker!

Egészen a törvényileg megszabott legkésőbbi időpontig, november 6-ig kivárt a Központi Választási Bizottság (CVK) az október utolsó vasárnapján lezajlott önkormányzati választások eredményeinek kihirdetésével. Ám a különböző szintű képviselői testületi listák még így sem teljesek, egyes jelöltek több képviselői testületbe is mandátumot nyertek, nekik választaniuk kell, melyikben kívánnak szerepet vállalni, emellett vannak olyanok, akik inkább településeik elöljáróiként folytatják, így mandátumuk mást illett meg. Ezekből kifolyólag a grémiumok személyi összetételében még lesznek eltérések ahhoz képest, ami a CVK honlapján pillanatnyilag elérhető. A választási körképünket részekre bontva közöljük, figyeljék honlapunkat.

Az előző héten a Kárpáti Igaz Szóban az Ungvári járás magyar vonatkozású eredményeivel ismerkedhettek meg, majd a korábbi nagyszőlősi régióval kiegészült új Beregszászi járást vettük górcső alá.

A következő, amit kielemzünk, a Beregszászi városi kistérség, ahol a legjobb eredményeket produkálta a két magyar párt. A 34 tagú grémiumban a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Pártnak 13, az Ukrajnai Magyar Demokrata Pártnak 8 képviselője lesz, azaz kényelmes többséget alkothatnak a Beregszász központú kistérségben.

Rajtuk kívül mandátumot szerzett még a Nép Szolgája (4), a Ridne Zakarpattya (3), az Európai Szolidaritás (3) és Andrij Baloga pártja (3). A Batykivscsinának, az Ellenzéki Platform – Az Életértnek, a Za Majbutnyénak és Oleg Ljasko Radikális Pártjának nem osztottak lapot a kárpátaljai magyarság központjában. A két magyar párt majd 8 ezer voksot gyűjtött, a KMKSZ-re 5134-en (38,24 százalék), az UMDSZ-re 2799-en (23,53 százalék) adtak le érvényes szavazatot. Ugyanitt Babják Zoltán – több mint 10 ezer szavazatot gyűjtve – elsöprő, 76 százalékos támogatottsággal lett polgármester, akinek most már 14 település mindennapjairól kell gondoskodnia.

A CVK honlapján elérhető adatbázis szerint az UMDSZ színeiben a párt listavezetője, Horváth László, a Beregszászi Járási Tanács eddigi alelnöke mellett Bíró Tibor, a makkosjánosi Helikon Hotel tulajdonosa, Barta István, Makkosjánosi polgármestere, Székely József (Badaló), Szekeres Olekszandr, Papp Rudolf beregszászi vállalkozók, Pavljuk Miklós, a Vérke-parti város szociális konyhájának vezetője és Varga Tamás (Mezővári) szerzett mandátumot.

Úgy tudjuk, lesz olyan, aki sztároszta lesz községében, így minden bizonnyal módosul ez a névsor.

Hasonló a helyzet a KMKSZ képviselőinek esetében is, nagy valószínűséggel a bejutottak közül lesz olyan, aki elöljáróként folytatja, így a mandátuma mást illet majd meg. Lapzártánkkor a CVK honlapján a következő névsor volt található: Darcsi Karolina listavezető (Beregszász), Orosz Géza beregszászi alpolgármester, Fábián Márta (Beregszász), Molnár D. István (Beregszász), Nagy István (Beregszász), Huszár Péter (Beregszász), Kész Levente (Kígyós), Mester András mezőgecsei településvezető, Jakab Erika (Nagymuzsaly), Csuha Alexandra (Tiszacsoma), Barta Gábor (Mezővári), Bak János (Borzsova) és Molnár László, a szövetség kulturális titkára Benéből.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó