Tóth Miklós: teljesen magunkra hagytak minket Bereg-vidéken

Az új, rendkívül bonyolult választási törvény miatt elhúzódott a szavazatszámlálás és az első hivatalos eredmények kihirdetése az október 25-én lezajlott ukrajnai helyhatósági választásokon. Sokáig kérdéses volt, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Pártnak (UMDP) sikerül-e átlépnie az 5 százalékos bejutási küszöböt a Beregszászi járásban. A Központi Választási Bizottság (CVK) által közzétett eredmények szerint a 42 tagú Beregszászi Járási Tanácsban a UMDSZ a korábbi 7 helyett mindössze 3 képviselői mandátumot szerzett. A párt 2886 szavazattal a voksok 7,14 százalékát szerezte meg. Az UMDP részéről Tóth Miklós járási listavezetőt, a megyei tanács leköszönő képviselőjét, az UMDSZ elnökségi tagját kértük meg, hogy értékelje a választási szereplést.

– Az UMDSZ négy képviselővel kevesebbet küldhet az új Beregszászi Járási Tanácsba, miként értékeli ezt a szereplést?

– A nap 24 órájában folytattuk a kampányt, és az utolsó pillanatig bíztam benne, hogy valamilyen csoda folytán szervezetünk vezetősége jobb belátásra tér, és elfogadja a másik magyar érdekvédelmi szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által felajánlott, paritásos alapon történő, megyei közös listán való indulási lehetőséget. Amikor véglegessé vált, hogy mégsem indulunk együtt, az engem lelkileg teljesen megtört. Öt évig voltam megyei képviselő, úgy vélem, a KMKSZ nyolctagú frakciójának tagjaként eredményes és korrekt munkát végeztem. Mi mindig egyhangúlag támogattunk vagy éppen elleneztünk egy beadványt, javaslatot. Ez az öt év egy olyan alapot teremtett, amit tovább lehetett volna építeni. Sajnos, számomra eddig elfogadhatatlan okokra hivatkozva, az elnökség felelőtlenül elutasította ezt az együttműködést, holott most négy megyei képviselője volna az UMDSZ-nek. Ez a döntés semmiképp sem nevezhető felelősnek.

Sajnos járási és kistérségi szinten is kiábrándító volt szövetségünk némely elnökségi tagjának a hozzállása a helyhatósági választásokhoz. Gondolok itt elsősorban a teljes passzivitásra, valamint az ukrán pártok színeiben való aktív részvételre, ami nem méltó a szervezethez. Egy pártnak az a dolga, hogy időről időre megmérettesse magát. Sajnos az UMDSZ bizonyos elnökségi tagjai ezt nem így gondolták.

– Miben volt más ez a mostani kampány?

– Alapszervezeteket, embereket kellett újjáélesztenünk Bereg-vidéken, több községből teljesen kikopott az UMDSZ neve. Ugyanakkor a találkozások során az tapasztaltam, hogy nem veszítettük el az emberek bizalmát. Arra kértem őket, hogy megyei szinten kizárólag magyar pártot támogassanak, járási szinten, amennyiben úgy érzik, hogy ennek a szervezetnek is van létjogosultsága, akkor voksoljanak az UMDSZ-re. A választásokon megtettem mindent annak érdekében, hogy elérjük a bejutási küszöböt. Nem szerepeltünk jól, de a majd 3000 szavazat arra enged következtetni, hogy az emberek számítanak ránk. Szeretnénk továbbra is tisztelettel és becsülettel végezni a munkát a kárpátaljai magyarságért.

Kivétel nélkül minden kistérségben ott van az UMDSZ képviselete, a mi feladatunk a járási tanácsban, hogy szerény lehetőségeinkhez mérten segítsük ezen kistérségek munkáját.

Ugyanakkor másutt, például Ung-vidéken és a megyeszékhelyen elutasították az UMDSZ-t. Szereplésünk a választásokon egy jelzés is arra, hogy nem jó irányba halad a szervezetünk.

– Utalt arra, hogy rossz útra lépett az UMDSZ. Mire gondol pontosan?

– Egy magyarságszervezet elnökének óriási felelőssége van, döntései mögött nem állhatnak személyes, egyéni érdekek. A választási stáb felállításának és a szóróanyag időben való elkészítésének hiánya csak megerősítette a választási ciklusban aktívan részt vevő, kizárólag szövetségünk érdekeit képviselő tagtársaink ama érzését, hogy magunkra maradtunk Bereg-vidéken és nem számíthatunk korrekt támogatásra szövetségünk elnökségétől. Úgy érezzük, hogy szervezetünk irányítása óriási hiányt szenved épp abban a kárpátaljai régióban, ahol egy tömbben élnek a magyarok. Vissza kell hozni azt az életet az Európa – Magyar Házba, ami korábban tapasztalható volt. Öt év múlva nem szeretnék egy ilyen választásban részt venni, és nem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy egy rossz irányba haladó szervezetet támogasson. Ezért

úgy döntöttem, hogy felfüggesztem az elnökségi tagságomat a szervezetben. Most kell megállnunk, ezen az úton nem szabad tovább menni. Az UMDSZ nem egy magánvállalkozás.

Nekem van saját cégem, én magam döntök arról, hogy van-e helyettesem, alkalmazok-e titkárnőt, esetleg felveszek egy könyvelőt, vagy magam végzem el ezt a feladatot. De egy szervezet nem így működik. Van egy alapszabály, amihez tartania kell magát mindenkinek. Sajnos ezt az elmúlt két évben teljesen figyelmen kívül hagyják. Eddig úgy gondoltam, hogy ez megváltozhat, de a választások rádöbbentettek arra, hogy teljesen magunkra maradtunk. A vezetőségünk egy-két kivétellel abszolút passzív maradt, nem vett részt a választásokon. Én ezt már megéreztem a tavalyi parlamenti választásokon, amikor is mindössze egy-két ember segítségére támaszkodhattam a választási kampányban.

– Mi volt az, ami kiváltotta a lépését?

– A választási eredmények kiértékelésénél megdöbbentett, hogy szövetségünk elnökségi tagjai, egy-két kivétellel, teljesen elégedettek az eredményekkel és nem szeretnének változásokat eszközölni egy jövőbeni jobb minőségű érdekvédelmi tevékenység kifejtése érdekében. Továbbá elfogadhatatlannak tartom, hogy nem hívják meg az elnökségre az UMDSZ által támogatott Babják Zoltán fölényesen újraválasztott polgármestert, valamint Bíró Tibort, az UMDSZ beregszászi járási frakciójának korábbi vezetőjét. Viszont ott ülnek az asztalnál olyan elnökségi tagok, akik aktívan részt vettek ezen az önkormányzati választáson, de nem az UMDSZ színeiben, hanem ukrán politikai pártokért dolgoztak. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Megboldogult édesapám mondása volt, hogy nem baj, ha foltos a nadrág, csak tiszta legyen.

Ezek az emberek a mi reputációinkat is rontják, ha ezen nem változtatunk és ezeknek a félelmeinknek nem adunk hangot, akkor ez azt jelenti, hogy mi is azonosulunk ezekkel a dolgokkal. Ezután az ominózus elnökségi ülés után, néhány nap gondolkodást követően megírtam a lemondó nyilatkozatomat, amit át is adtam dr. Zubánics Lászlónak, az UMDSZ elnökének. Tisztán jobbító szándékkal, a magyar kisebbség hatékonyabb érdekképviseletének jövőbeni biztosítása érdekében tettem mindezt.

– Hogyan tovább?

– Semmiképpen nem szeretnék ettől a szervezettől megválni, elfogadom azt is, ha a kérelmem nem lesz mérvadó, és nem ösztönöz változásokat a szervezet elnökségén belül. Viszont én ehhez nem szeretnék a továbbiakban asszisztálni, én ezt a döntésemet felvállalom, mert a jelenlegi irányvonalat nem tudom támogatni.

– Milyen feladatokat tűzött maga elé?

– Aktív embereket kell behozni a szervezetbe. Nem szeretnék személyeskedni, de vannak olyan elnökségi tagok, akik évek óta külföldön élnek. Legyünk kevesebben, de legyünk határozottabbak és őszintébbek egymással.

Amikor 30 éve megalakult az UMDSZ, nem volt jobb a helyzet sem politikailag, sem anyagilag. Sajnos sokan elfelejtették, miért alakult ez a szervezet.

Rengeteg feladat áll előttünk, most a legfontosabb egy új Bereg-vidéki alapszervezet megalakítása olyan emberekkel, akik elkötelezettek a magyar érdekek mellett. Ezt a megtisztulást most a Beregszászi járásban kezdjük el. Vannak ebben partereink, és remélhetőleg ez a megtisztulás a legfelsőbb szinteken is megtörténik majd.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó