Újabb vegzálás: magyarázatot vár a KMKSZ az SZBU-tól

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ) mélységesen felháborítja a cselekménysorozat, amit ma az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) indított a kárpátaljai magyar intézmények ellen – reagált Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai kommunikációs titkára a titkosszolgálat mai razziájára.

– Korábban a főiskoláért jótékonysági alapítványt és az Egán Ede alapítványt is vizsgálták, elsősorban szeparatizmus vádjával – emlékeztet a TV21 Ungvár-nak adott interjújában Darcsi Karolina. Egyelőre nem tudják, hogy van-e összefüggés a jelenlegi vizsgálat, illetve a korábbiak között. Várják a szervek hivatalos magyarázatát.

A hatóságok egyelőre nem adtak ki hivatalos közleményt az akcióval kapcsolatban. Vanda Miljo, az SZBU kárpátaljai megyei kirendeltségének szóvivője a Goloskarpat.info hírportál megkeresésére nem kívánta kommentálni a történteket. A hírportál információi szerint a házkutatásokat Kijevből idevezényelt nyomozók végzik. A titkosszolgálat hivatalos honlapján hétfő kora délután szintén semmilyen információ nem volt még elérhető az újabb magyarellenes incidens hátteréről.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói házkutatást tartottak Brenzovics Lászlónál, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökénél, valamint több az „Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítványhoz köthető vezetőnél hétfőn reggel.

Forrás:
KISZó/Fotó:podiji.karpat.in.ua

Post Author: KISZó