Petrov véleménye a magyarellenes vegzálásról

petrov

Több vezető megyei ukrán politikus is megszólalt a Brenzovics Lászlónál és a KMKSZ egyes intézményeinél tegnap lezajlott hatósági házkutatás kapcsán. Viktor Baloga, Olekszandr Ledida, Olekszandr Kemenyas, Ivan Csubirko, Viktor Ruszin és a Ridne Zakarpattya is elítélte a politikai nyomásgyakorlás bármilyen megnyilvánulását.

Olekszij Petrov távozó kormányzó kedd reggelig várt a reakciójával, amit közösségi oldalán magyarul is megosztott, s amiben azt állítja, neki nem volt tudomása, hogy mi készül a megyében.

“Számomra sértő az a feltételezés, miszerint a mai napon Kárpátalján a magyar jótékonysági alapítványoknál végrehajtott nyomozati cselekményeket, illetve házkutatásokat én kezdeményeztem volna. A régió nemzeti kisebbségeihez való hozzáállásomból, illetve élettapasztalatomból kiindulva – úgy is, mint egykori hírszerző tiszt – pontosan tisztában vagyok azzal, hogy az indokolatlan és primitív nyers erő nem érv, különösen a politikában. 2014-ben elleneztem Viktor Janukovics titkosszolgálatainak hasonló munkamódszereit, emiatt is mentem ki a Majdánra és ezért vettem részt a kelet-ukrajnai terrorelhárító akciókban is. Ugyanakkor vannak objektív realitások. És úgy vélem, hogy egy demokratikus európai államban a megyei közigazgatás vezetője nem avatkozhat bele a bűnüldöző szervek munkájába, még ha ezt el is várják tőle. Hiszen az ilyen beavatkozás tilalmát a törvény írja elő. Ezért a nyomozati cselekmények ideje és helye nem függhet attól, hogy a megyei tanácsban milyen szövetségek megkötése van tervben, kik vesznek részt ezekben a konstellációkban és mi ezzel kapcsolatban a megyei állami közigazgatás vezetőjének az álláspontja. Nyomozás folyik, gyanúsítottak vannak, a házkutatásokat szankcionálta a bíróság. Ezért őszintén remélem, hogy a rendvédelmi szervek fellépését elsősorban Ukrajna törvényei motiválják. Nekem, mint a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének, avagy mint a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselőjének, biztosan nincs semmi okom arra, hogy destabilizáljam a régió társadalmi-politikai helyzetét, Ukrajnát pedig nemzetközi botránynak tegyem ki. Arra sürgetem a bűnüldöző szerveket, hogy tartsanak sajtótájékoztatót és szolgáltassanak meggyőző bizonyítékokat a nyilvánosság számára a lehetséges politikai célozgatások elkerülésének érdekében. A magam részéről nyílt és őszinte eszmecserére kérem fel az újonnan megválasztott megyei tanács összes képviselőjét. Én mindig nyitott vagyok a párbeszédre, még az ilyen nehéz helyzetekben is.” – áll a hatalompárti politikus nyilatkozatában, akinek nem titkolt célja, hogy elfoglalja a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöki székét.

Ugyanakkor a hétfői fejlemények hatására egyfajta kárpátaljai egységfront létrejöttének a jeleit lehetett tapasztalni, amiben az Andrij Baloga Csapata, a Za Majbutnye, a Batykivscsina és az Ellenzéki Platform – Az Életért lehetséges szövetkezése bújhat meg, de a magyar frakció nélkül többségre ők sem számíthatnak. Jelen állás szerint az Európai Szolidaritás inkább a Nép Szolgájával és a Ridne Zakarpattyával lépne koalícióra, de ennek a hármasnak is kevés a mandátumszáma. Az új közgyűlés alakuló ülését jövő hétfőn, december 7-én tartják, addigra kiegyenesedhetnek a kérdőjelek.

Forrás:
KISZó/Facebook

Post Author: KISZó