KMKSZ-reakció a vegzálásra: megfélemlítés, koholt politikai vádak

Nyilatkozatot adott ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a szervezet különböző intézményeinek titkosszolgálati vegzálása kapcsán. Mint arról korábban beszámoltunk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói házkutatást tartottak Brenzovics Lászlónál, a KMKSZ elnökénél, valamint több az „Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítványnál hétfőn reggel.

A KMKSZ nyilatkozatát az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

“A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ukrajna eddigi történetében példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét, házkutatás céljából.

A zaporizzsjei bíróság egy régebben szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján végrehajtott akció során olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul.

A KMKSZ úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl, a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése.

A Szövetség ezért felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek. Egyben felhívja Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra.

Úgy véljük, hogy ezek a cselekmények károsan hatnak nemcsak az ukrajnai magyar kisebbségre, de az ország nemzetközi megítélésére is, s nagyban hátráltatják Ukrajna és Magyarország jószomszédi viszonyának helyreállítását.”

Kapcsolódó anyagunk:

Újabb vegzálás: magyarázatot vár a KMKSZ az SZBU-tól

Forrás:
KISZó/Fotó:karpat.in.ua

Post Author: KISZó