Elzárták a gázcsapot az oroszok, nem érkezik gáz Ukrajnán keresztül Magyarországra

A Gazprom leállította az Ukrajnán keresztül történő földgáz szállítását Magyarországra – jelentette be péntek reggel Szerhij Makohon, az ukrán gázszállítási rendszer-üzemeltető vállalat vezérigazgatója.

A vállalat honlapján közzétett közlemény szerint, 2021. október 1-jén 7 óra 00 perctől leállt a földgázszállítás Ukrajna területén keresztül Magyarország irányába. A gázszállítási rendszer-üzemeltető azt nehezményezi, hogy annak ellenére állította le Oroszország a gázszállítást, hogy 2022. szeptember 30-ig aláírt gáztranzit-megállapodása van a Gazprommal, melynek értelmében orosz fél előre lekötött napi 24,6 millió köbméter mennyiségű kapacitást az ukrán vezetékben.

Makohon emlékeztetett arra, hogy Magyarország a napokban új gázszerződést írt alá Oroszországgal, a tíz plusz öt éves megállapodásban rögzített 4,5 milliárd köbméternyi földgáz október 1-től Ukrajnát megkerülve a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül érkezik Magyarországra.

Gázos ügy: nem tetszik Ukrajnának a magyar lépés

A közleményben kihangsúlyozták, hogy Ukrajna virtuális reverz (visszafordított áramlású) bázisát kihasználva vásárolt földgázt Magyarországtól, amelyre ezt követően már nincs lehetőség.

Szijjártó Péter nem érti az ukránok kifakadását, Moszkva szerint Kijev csak irigy

„Magyarország évtizedek óta kap Ukrajnán keresztül orosz gázt, az ukrán fél soha nem szegte meg kötelezettségeit. Sőt, az ukrán útvonal a legköltséghatékonyabb, mivel ez a legrövidebb út Magyarország gázellátásához, ezt támasztja alá a két ország vállalatai közötti kereskedelem volumene – fogalmazott Szerhij Makohon. – A gázútvonalak Gazprom általi monopolizálása, amelynek szemtanúi vagyunk, kérdéseket vet fel az uniós gázpiacok működésének alapvető elveiről – a versenyképességről és az átláthatóságról. Az OGTSU vezérigazgatója szerint Oroszország politikai célokra használja gázszállítási monopóliumát.

Kapcsolódó cikkeink:

Gázügy: Ukrajna bekeményít…

A magyar–orosz gázszerződés új feszültséget okozott Kijev és Budapest között

Orbán: Ukrajnának semmi köze a magyar–orosz gázszerződéshez

Szijjártó: amit az ukránok tettek, az nagyon durva hátbaszúrás

Kuleba hangsúlyváltása: tegyük félre az érzelmeket!

Kuleba ismét üzent Magyarországnak

Magánvélemény: kinek van igaza?

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó