Szabó József nevét viselő futballmúzeum nyílt Ungváron

Érmek, kupák, serlegek, újságcikkek garmadája mellett, fotók, mezek, rongyosra rúgott cipők teszik kézzelfoghatóvá a legendát. Ezekből kész szentélyt rendeztek be az Ungvári Sportiskola bázisán, a Szpartak Stadion most átadott  épületében.

A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis Szabónak az Ungvári Szpartak volt az első csapat, 1959-ben innen igazolt a Dinamo Kijevhez. A legendás középpályás négy bajnoki címet és két kupasikert ért el a D-betűsökkel. Érdekesség, hogy később a kijeviek edzőjeként ugyancsak négy bajnoki elsőség és két kupasiker fűződik a nevéhez.

A negyvenszeres szovjet válogatott, Ukrajna korábbi szövetségi kapitánya évtizedek óta Kijevben él és csak ritkán látogat haza, most viszont a múzeum megnyitója miatt Ungváron töltött két napot. Többek között részt vett a tárlatot megnyitó ünnepségen, találkozott az egykori csapattársakkal, barátokkal.

Szabó József idén ünnepelte a 80. születésnapját, ám a korát meghazudtoló energiával állt a kezdeményezés mellé. A megnyitót követően az utóbbi években szakkomentátorként tevékenykedő legenda megtekintette a sportiskola felújított akadémiai szárnyát, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben fiatal tehetségek kerülnek ki a sportiskolából.

A kiállításon Szabó József gazdag pályafutásának tárgyit, emlékeit láthatják az érdeklődők.

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó