Szputnyik oltással nem lehet Ukrajnába jönni

A koronavírus-fertőzésre (Covid-19) kiterjedő biztosítás mellett szükséges a negatív koronavírusteszt vagy az antigén gyorsteszt az ukrajnai bemutatáshoz azon külföldiek számára, akiket Szputnyik V vakcinával oltottak be – közölte csütörtökön hivatalos honlapján az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU).

A közleményben rámutattak: az ukrán határátkelőkön elfogadják az oltási igazolványt, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott vakcinákkal történt az oltás. Az utóbbi tőben többen is Szputnyik V vakcinával próbáltak beutazni az országba, viszont az orosz vakcina nem ad jogot az ukrajnai belépésére, mivel ez az oltóanyag nem szerepel a WHO listáján – nyomatékosította közleményében a DPSZU.

A határőrszolgálat emlékeztett arra, hogy a külföldi és hontalan személyeknek határátlépéskor rendelkezniük kell biztosítással (COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítás) és az alábbiak egyikével:
• COVID-19 PCR teszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi);
• SARS-CoV-2 koronavírus antigénjének kimutatására alkalmas gyorsteszt negatív eredménye (mely a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi);
• COVID-19 védőoltás elvégzését igazoló, angol nyelven kiállított vagy angol fordítással ellátott dokumentum, amely tartalmazza a 2. oltás dátumát (kivéve Janssen) is és típusukat is.

Az elfogadott oltások típusa: Pfizer, AstraZeneca, Covishield, Janssen, Moderna, Sinopharm/BIBP, Sinovac.

Mint ismeretes, keddtől enyhültek a beutazási szabályok: Ukrajna elfogadja a magyar oltási igazolványokat.

Kapcsolódó írásunk:

Ukrajna és Magyarország kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolványait

 

Forrás:
KISZó/dpsu.gov.ua

Post Author: KISZó