Széljegyzet: Járványfékezés a határon

Ukrajnában ismét enyhítenek a karanténkorlátozásokon.

A külföldi állampolgárok a 72 órán belül készült negatív PCR-teszttel, antigén teszttel vagy oltási igazolvánnyal és érvényes biztosítás felmutatásával utazhatnak be Ukrajnába.
A csavar, hogy a határátlépéshez nem egy, hanem két oltás szükséges, és olyan vakcina, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is jóváhagyott. Továbbá az igazolásnak angol nyelvűnek kell lennie, vagy angol nyelvű hiteles fordítást kell hozzá mellékelni. Annak, aki már mindkét oltást megkapta Magyarországon, ez nagy könnyítés, mert ők szabadon hazajöhetnek.

Simon Rita
Simon Rita

Nekem az elejétől kezdve az volt az érzésem a határátlépéshez kért dokumentumokkal kapcsolatban, hogy csupán azért van rájuk szükség, hogy az embereket elrettentsék, és eszükbe se jusson útnak indulni. A többségnél bevált. Egyesek pedig megint szépen megszedték magukat a „kiskapuk kijátszásával”. Megvallom őszintén, nekem sem volt sok kedvem ahhoz, hogy végigcsináljam ezt a herce-hurcát, ráadásul úgy, hogy benne van a pakliban, visszafordíthatnak a határról, mert valamelyik irat nem megfelelő. Feleslegesen pedig nem akartam nagy összegeket költeni arra, hogy valaki „ügyesen” átvigyen a határon.

Úgy tűnt, nem is az a lényeg, hogy az ember fertőz vagy sem, védett-e már vagy sem – egyszerűen csak a megfelelő „bumázska” (oroszul: papír – a szerző) kell. Olyan, amilyen a határrendészetnek épp megfelel. Persze az egyiknek ilyen kell, a másiknak meg olyan…

Hiába kapott már valaki két oltást Magyarországon, eddig nem érdekelte az ukrán félt. Mintha semmit sem jelentene az ott szerzett védettség, Ukrajnában az nem érvényes, itt más szelek fújnak, más papír kell. A magyar határrendészek pedig nem fogadták el – a kétes eredetűnek ítélt – ukrán igazolásokat.

Mindez bizonyára az emberi életek védelme, a járvány megállítása érdekében történt. Hálásak lehetünk, hogy ennyire szigorúan ellenőriztek a határon. Nem hagyták, hogy a vírusok átvándoroljanak egyik országból a másikba. Legalábbis 30 kilométernél nem messzebb. Onnan meg vagy visszafordultak, vagy nem…

 

Védettségi igazolvány már van, Covid tanúsítvány még nincs Ukrajnában

Forrás:
KISZó/Simon Rita

Post Author: KISZó