Kitiltási botrány: Szijjártó Péter keményen visszaszólt Kijevnek

A magyar külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban kérte számon azt, hogy Ukrajna miért tiltotta meg két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását az országba.

Szijjártó Péter algériai indulása előtt, közösségi oldalán jelentkezett be, amelyben kiemelte, hogy hétfőn több barátságtalan lépésre is sor került az ukrán külügyminisztérium részéről. Emlékeztetett arra, hogy bekérették a magyar nagykövetet, emellett két magyar kormányzati tisztségviselőt akarnak kitiltani Ukrajnából, mondván, hogy Magyarország beavatkozott az ukrán belpolitikai folyamatokba. Ugyanakkor ezt a döntést az ukránok hivatalosan még nem közölték Budapesttel.

“Ezt a döntést szánalmasnak és nonszensznek tartjuk, a közlés módja pedig mindenképp kulturálatlan” – fogalmazott Szijjártó Péter, majd felsorolta, hogy a magyar kormány az utóbbi időben milyen adományokat biztosított, és tett pozitív lépéseket Ukrajna felé. Emlékeztetett arra, hogy néhány héttel az ukrajnai helyhatósági választások előtt 50 lélegeztető gépet adtak át Kárpátaljának, amit a megye kormányzója és személyesen az ukrán külügyminiszter vett át Ungváron. Kitért arra, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely megengedi a tranzitálást az ukrán állampolgárok számára Nyugat-Európa irányába. Végezetül felidézte, hogy néhány nappal ezelőtt Beregszászban jelentették be, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzák a Vérke megtisztítását.

A külügyminiszter nonszensznek nevezte azt a hivatkozást, hogy a magyar kisebbséggel való kapcsolattartás beavatkozást jelentene az ukrán belügyekbe.

“Minden létező európai és nemzetközi jogszabály világosan beszél arról, hogy a kisebbségi ügyek, a kisebbségi jogok érvényesülése az semmilyen módon nem tekinthető belügynek” – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ezzel a döntéssel az ukrán külügyminisztérium azt üzeni, hogy Ukrajna le kíván mondani az eddigi erőfeszítéseinek folytatásáról az európai és euroatlanti integráció vonatkozásában. Hiszen mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban minden tagállam támogatására, egybehangzó döntésére szükség van ahhoz, hogy az új országokkal az együttműködést szorosabbra fűzzük. Ez a döntés azt üzeni, hogy Ukrajnában lemondtak arról, hogy Magyarország támogassa Kijev európai és euroatlanti integrációs törekvéseit.

A videóüzenet végén Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezek ellenére pozitívan állnak Ukrajnához továbbra is.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/862325594301727/

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott “agitáció” miatt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó